Problem with games not running on Spectaculator

Struggling with Fuse or trying to find an emulator with a specific feature. Ask your questions here.
Campbell Rogers
Berk
Posts: 3
Joined: Sun Nov 26, 2017 12:13 pm

Problem with games not running on Spectaculator

Post by Campbell Rogers » Sun Nov 26, 2017 12:24 pm

Hello all. I don't know if this is the best place to ask about this but I found nothing on World of Spectrum about it and frankly the community there has become so toxic that I don't want anything to do with it anymore, so I thought I'd ask you fine folk here instead. :) I wasn't sure of where to post this either so if it has to be moved to a more fitting location that's fine.

I've been having trouble with getting games to run on my Spectaculator emulator lately. Megapede, Eights and Hard Cheese are such games I have difficulty running as they read Bytes at the start rather than Program. A couple of others I tried to run last week also have the same problem but I can't remember what they were, but Hard Cheese I tried to run last night and couldn't load because of Bytes being read at the beginning rather than program and downloading the .tap file and the PRISM re-release made no difference and gave me the same problem. Is there a way I can get around this and fix this problem myself?
0 x

User avatar
ZXDunny
Berk
Posts: 23
Joined: Tue Nov 14, 2017 3:45 pm

Re: Problem with games not running on Spectaculator

Post by ZXDunny » Sun Nov 26, 2017 12:43 pm

If a program's tape starts with a "Bytes: " header then to get it to run you need to LOAD "" CODE <enter>. That should sort it.
1 x

User avatar
Ast A. Moore
Dizzy
Posts: 73
Joined: Mon Nov 13, 2017 3:16 pm

Re: Problem with games not running on Spectaculator

Post by Ast A. Moore » Sun Nov 26, 2017 12:53 pm

Funny you should mention it, as I just made a post about it on WoS. While my post was a bit more technical in nature, the long, short, and curly of it is you’ll just have to manually type LOAD ""CODE in the emulated environment, just like you would on a real Spectrum.
1 x
Every man should plant a tree, build a house, and write a ZX Spectrum game.

Author of A Yankee in Iraq, a 50 fps shoot-’em-up—the first game to utilize the floating bus on the +2A/+3,
and zasm Z80 Assembler syntax highlighter.

Campbell Rogers
Berk
Posts: 3
Joined: Sun Nov 26, 2017 12:13 pm

Re: Problem with games not running on Spectaculator

Post by Campbell Rogers » Sun Nov 26, 2017 11:38 pm

Thanks for the replies. It did not work on 48K BASIC but it works a beaut on 128K BASIC. :D And yes Ast, that was the coincidence. :lol:

But thanks again folks, appreciate it!
0 x

User avatar
Spud
Berk
Posts: 43
Joined: Sun Nov 12, 2017 8:50 pm

Re: Problem with games not running on Spectaculator

Post by Spud » Mon Nov 27, 2017 9:14 am

Campbell Rogers wrote:
Sun Nov 26, 2017 11:38 pm
Thanks for the replies. It did not work on 48K BASIC but it works a beaut on 128K BASIC.
That’s presumably because you have to type CODE with a seven finger combination of caps shift and symbol shift in 48k BASIC or something.
1 x

User avatar
R-Tape
Site Admin
Posts: 257
Joined: Thu Nov 09, 2017 11:46 am

Re: Problem with games not running on Spectaculator

Post by R-Tape » Mon Nov 27, 2017 10:03 am

Spud wrote:
Mon Nov 27, 2017 9:14 am
That’s presumably because you have to type CODE with a seven finger combination of caps shift and symbol shift in 48k BASIC or something.
For shame! 48 BASIC roolz.

To the OP, on a PC keyboard press:

j for LOAD
Ctrl + p twice for ""
Caps shift then Ctrl quickly, then i for CODE
Then Enter

Actually written down that sounds a right pain in the backside. I still prefer 48 BASIC.
1 x

User avatar
Spud
Berk
Posts: 43
Joined: Sun Nov 12, 2017 8:50 pm

Re: Problem with games not running on Spectaculator

Post by Spud » Mon Nov 27, 2017 10:13 am

Oh I do too! Typing it out in full on a 128k feels really perverse.
1 x

User avatar
Ast A. Moore
Dizzy
Posts: 73
Joined: Mon Nov 13, 2017 3:16 pm

Re: Problem with games not running on Spectaculator

Post by Ast A. Moore » Mon Nov 27, 2017 10:30 am

Campbell Rogers wrote:
Sun Nov 26, 2017 11:38 pm
It did not work on 48K BASIC
You’re holding it wrong. ;) Works for all the games you mentioned.
1 x
Every man should plant a tree, build a house, and write a ZX Spectrum game.

Author of A Yankee in Iraq, a 50 fps shoot-’em-up—the first game to utilize the floating bus on the +2A/+3,
and zasm Z80 Assembler syntax highlighter.

Campbell Rogers
Berk
Posts: 3
Joined: Sun Nov 26, 2017 12:13 pm

Re: Problem with games not running on Spectaculator

Post by Campbell Rogers » Mon Nov 27, 2017 10:34 am

That worked a charm! Thanks guys, appreciate the assistance!
0 x

jonathan.needle
Berk
Posts: 2
Joined: Wed Nov 15, 2017 11:30 pm

Re: Problem with games not running on Spectaculator

Post by jonathan.needle » Mon Nov 27, 2017 10:19 pm

If 'autoload' is on, tapes requiring LOAD "" CODE automatically load (16K/48K models only).

(I just checked it with Megapede.tzx to make sure it wasn't a feature I just made up!)

Regards,

Jon.
1 x
--
Jonathan Needle
Spectaculator Creator
http://www.spectaculator.com/

Post Reply